Fjodor Mihajlovič Dostojevski

ZLOČIN I KAZNA

roman

Možete li zamisliti svet književnosti bez Dostojevskog i njegovog remek dela ZLOČIN I KAZNA?
Iako roman ZLOČIN I KAZNA ima kriminalističku fabulu, on je, ustvari, jedno duboko psihološko, etičko, filozofsko i socijalno književno ostvarenje. Siromašni student Rodion Romanovič Raskoljnikov, pokušava da sakrije zločin za koji je zamislio da će moći se lako sakriti ali ne sluti da će mu savest i osećaj počinjenog greha postati njegova najveća kazna, veća od zakonske zatvorske kazne.
Zdrav razum i savest ne mogu da pređu ubistva ljudskog bića, ma koliko ono ništavno bilo, zbog čega on duševno oboljeva. Složenosti romana doprinosi i široka panorama likova i karaktera koji reprezentuju određeni društveni milje, etički, ideološki, filozofski ili psihološki problem.Ivan Sergejevič Turgenjev

LOVČEVI ZAPISI

zbirka pripovedaka

Ova zbirka pripovedaka je nastala kao sabrani Turgenjevi lovački putopisi širom tadašnje Rusije.
On je kao strastveni lovac i zaljubljenik u prirodu, obilazeći razne oblasti sa lovištima, donosio svoje zapise o predelima, ruskom selu, ljudima i događajima na koje je nailazio.
Kao predstavnik realizma u ruskoj književnosti, Turgenjev se nije ustručavao da opisuje težak najamni položaj i patnju ruskih kmetova pod vlašću vladajuće vlastele. Zbog toga su ga tadašnje vlasti progonile, a on bio prinuđen da napusti Rusiju i većinu života provede u inostranstvu.
Dragoslav Mihailović

KAD SU CVETALE TIKVE

roman

Glavni lik, Ljuba Sretenović koji je rođen na beogradskom naselju Dušanovcu, seća se detinjstava za vreme nemačke okupacije ali je mladost i ranu zrelost dočekao u miru. Bio je sin iz siromašne radničke porodice, pa je njegovim životnim putem upravljala ulica, gde se sa drugim mladićima pridružio lokalnoj bandi koju su najviše zanimale tuče i obračuni sa sličnim beogradskim bandama.
Kao većinu mladića tog doba, Ljubu je mnogo zanimao boks, sport za koji se pokazalo da ima talenta, pa je trenirao za lokalni bokserski klub. Nastupajući za klub, pobeđuje u borbama, tako da ubrzo dobija nadimak Ljuba Šampion.
To ga odvaja od ulice i lošeg društva, otvarajući mu dobru sportsku perspektivu, ali se baš onda političke prilike izokreću protiv njegovog oca i starijeg brata koji nedužni završavaju u zatvoru a posledice ne zaobilaze ni njega samog. Ni njegovo nekadašnje uličarsko društvo ne prašta uspomene iz prošlih vremena jer mu njihov vođa Stole Apaš iz osvete siluje sestru Dušicu, koja se potom ubija.Janko Veselinović

HAJDUK STANKO

roman

Roman HAJDUK STANKO pisan je u stilu starih epskih priča i pesama o mitskim junacima, kojima su hrabrost, čast i junaštvo bili iznad svega na svetu.
Pisac je lik hajduka Stanka stvorio prema istomenom liku jednog hajduka koji je nekada stvarno postojao u Mačvi ali je njegov junak, po delima i svojoj neustrašivosti, nasličniji onima iz epskih narodnih pesama kakvi su Kraljević Marko, Miloš Obilić, Banović Strahinja, Mali Radojica, Miloš Vojinović i ostali.
Radnja romana, koja je uklopljena u vreme pred Prvi srpski ustanak a završava se za vreme trajanja ustanka, ostavlja jak pečat u srpskoj književnosti o borbi za slobodu od Turaka.
Kontakt: eknjigekontakt@gmail.com

© elektronska knjiga