Aleksandar Sergejevič Puškin

EVGENIJE ONJEGIN

roman u stihu

Ovo je najčuvenije Puškinovo delo iako je napisao i još drugih takođe kvalitetnih dela.
"Evgenije Onjegin" je priča zavodniku i ženskarošu, koji ne veruje u trajnu ljubav, nego se prema njoj odnosi cinično i podrugljivo. Kao takav, on nije bio u stanju prepoznati pravu ljubav svog života onda kada je upoznao Tatjanu Larinu.
Kasnije će se pokazati da je ovo Puškinovo delo za njega bilo i fatalno jer je kroz lik mladog pesnika Vladimira Lenskog i njegovo stradanje, predskazao i svoju sudbinu.
Onore de Balzak

ČIČA GORIO

roman

Balzakova dela su poznata po opisima, lažnog sjaja i morala kod visokih bogatih slojeva franacuskog društva. Nasuprot bogatim, realistično je oslikavao običan siromašan svet, njegovu bedu koja je uzrokovana bezobzirnim odnosom tadašnje buržoazije i aristokratije.
U licemernom visokom društvu, ni roditeljska ljubav nema značaja, bitan je samo novac koji vodi glavnu reč u svemu. Sudbina Čiča Goria je poput tragedije kralja Lira, on se odrekao svega što je imao, samo da bi svojim kćerkama obezbedio mesto u visokom pariškom društvu koje nema ni truna čovečnosti.Onore de Balzak

EVGENIJA GRANDE

roman


Ovo je jedna od klasičnih priča o onima koji vole samo jedanput u životu.
Evgenija Grande je bogata naslednica kojoj novac nije doneo sreću jer je jedina sreća koju je želela za sebe, bila život sa mladićem u koga je bila zaljubljena. Ona ga je zavolela još kada ga je prvi put ugledala a nakon njegovog odlaska u Indiju, i obećanja da će se on jednom vratiti i uzeti je za ženu, ona je godinama samo njega čekala i molila se za njega.
Kada se on napokon vrati, desiće se stvari koje će zauvek odrediti njenu sudbinu.Anton Pavlovič ČEHOV

UJKA VANJA

drama
Kontakt: eknjigekontakt@gmail.com

© elektronska knjiga