Miloš Crnjanski

SEOBE

roman

"BESKRAJNI, PLAVI KRUG. U NJEMU ZVEZDA." Tako glasi najlepši i najpoznatiji početak od svih početaka u našim romanima.
"Seobe" su složeni roman zasnovan na istorijskim, psihološkim, moralnim, nacionalnim, ratnim i još mnogim drugim motivima. U ovom romanu Crnjanski nam dočarava jedno istorijsko razdoblje koje bi sigurno za nas ostalo neprimetljivo i neupadljivo za proučavanje da ga on nije oslikao u svom književnom delu. On nam priča o svom narodu koji živi severno od Dunava, njegovoj sudbini pod vlašću velike carevine, narodu koji je primoran da ratuje za interese te carevine, dok uzaludno pokušava da se izbori za svoj identitet i mašta za svojom slobodom da sam odlučuje o svojoj sudbini.Meša Selimović

DERVIŠ I SMRT

roman

Ovo je bez sumnje najbolji Selimovićev roman a možda i najbolji roman koji je ikada napisan na našem jeziku.
U njemu do izražaja dolaze sva zrelost i snaga piščevog pripovedačkog dara, svaka stranica i rečenica u romanu ispisane su skoro tečnim ali teškim poetskim dahom, dok sa druge strane jako realistično drže čitaoca u romanu. Roman se najpre može okarakterisati kao psihološka i filozofska drama unutar čoveka, mada u njemu ima i religioznih, socioloških, istorijskih i drugih motiva. Iako su u prvom planu nepravda i spletke svirepih moćnih ljudi na vlasti, bol i nesreća zbog gubitka brata ali pored toga, DERVIŠ I SMRT je jedna snažna priča o prijateljstvu, odanosti i izdaji, onih koje volimo i onih koji nas vole čistim srcem.
Bora Stanković

NEČISTA KRV

roman

Naslov dela koji glasi "nečista krv" bi se danas mogao prevesti kao "genetska mešavina" nagona i strasti svih temperamentnih predaka glavne junakinje Sofke.
Nakon oslobođenja Vranja od Turaka, na tom po mentalitetu vrlo specifičnom području, nastaje jedna turbulentna situacija. Dok srpsko stanovništvo napokon može da oseti prave slasti slobode, dešavaju se i nagle društvene promene mešanjem starog i novog sveta i običaja. U središtu romana je Sofka, putena lepotica, čija sudbina upada u vrtlog očevih interesa sa jedne strane, a sa druge požude i nastranih običaja kod primitivno-bludne i zaostale seoske sredine.
Radoje Domanović

PRIPOVETKE I SATIRE

pripovetke

Satire Radoja Domanovića nisu samo pripovetke u kojima preovlađuje laka satiričnost, jer su u njima većinom zastupljeni ironija, cinizam, crni humor, apsurdnost i bizarnost.
U njegovim satirama oštro su osuđene nesposobne vođe, samovoljna vlast, birokratska i naopaka država ali i podanici koje on smatra krivcima zato što su svojim poltronstvom i glupošću, dopustili takvo stanje koje mirno podnose i čak ga slave. Mnogo toga o nama je Domanović rekao odavno kroz njegove najpoznatije pripovetke: VOĐA - gde narod za vođu bira slepca koji će ih odvesti do obećane zemlje, DANGA - o državi gde vlast ponižava i muči svoje građane, a koji to prihvataju sa zadovoljstvom, STRADIJA - o društvu i državi sa izopačenim vrednostima, nemoralom, u kojoj caruje glupost, MRTVO MORE - o malograđanskoj sredini koja se protivi napretku i promenama , i druge priče...
Kontakt: eknjigekontakt@gmail.com

© elektronska knjiga