Vilijem Šekspir

ROMEO I JULIJA

drama - tragedija

Mnogi tvrde da je Viljem Šekspir najveći dramski pisac svih vremena a da su "Romeo i Julija" njegovo najbolje delo.
Mnogi se slažu da su Romeo i Julija najčuveniji ljubavni par u svetu književnosti.
Po mnogima je nesrećena sudbina Romea i Julije najveća ljubavna tragedija koja je ikad napisana.
Po ovom delu snimljeno je mnogo filmova, a sva pozorišta na svom repertoaru obavezno imaju ovu predstavu.
Svaki glumac i glumica sa najvećim ponosom govore da su imali čast da igraju u "Romeu i Juliji".Albert Kami

STRANAC

roman

Ovaj kratki depresivni roman je zapravo duboko filozofsko delo, usmereno na otuđenost čoveka od društva i sredine u kojoj se nalazi.
Da li otuđenost proizilazi iz apsurdnosti sveta, njegove nepodnošljivosti ili samo iz čovekove nemoći da ga pravilno razume kako bi ga prihvatio?
Tu je i samo pitanje smisla života, besmislenosti postojanja, jer se ono pre ili kasnije, uvek sigurno završava smrću.
Zato je svaki čovek "stranac" a osećaj suvišnosti uvek ga prati, nastao iz nerazumevanja ali i zbog pitanja na koja ne može da dobije odgovore.


Danijel Defo

ROBINZON KRUSO

roman

Robinzon Kruso je svetski klasični roman, on nosi ime po glavnom liku koji je u svetu književnosti najpoznatiji brodolomnik, koji se spašava isplivavajući na pustom ostrvu, gde nakon toga daleko od ljudske civilizacije, sam provodi 28 godina.
Po njemu se danas svi prostorom osamljeni i nesrećnim slučajem izvan čovekove civilizacije zagubljeni ljudi nazivaju robinzoni.
Danijel Defo je napisao ovaj roman na osnovu istinite ispovesti jednog škotskog mornara, koje je nakon svađe sa brodskim kapetanom, za kaznu bio iskrcan na jedno pusto ostrvo, gde je sam proveo više od četiri godine života, sve dok ga nije spasio jedan brod britanske kraljevske mornarice.Mark Tven

DOŽIVLJAJI TOMA SOJERA

roman

Negde krajem 19-og veka, u Americi, pored reke Misisipi, rastao je jedan vrlo živahan i nestašan dečak: Tom Sojer. Umesto škole i crkve više ga je privlačila reka i želja za avanturama. Njegov vedri duh i želja za igrama i nestašlucima, izdvajali su ga ispred sve ostale dece a njegova priroda bila je prosto neukrotljiva za građanske kalupe toga doba.
Detinjstvo Toma Sojera je veselo i bezbrižno a njegovi domišljati i neverovatni doživljaji, koje ponekad prate i tome primerene kazne, oduvek odrasle ljude podsećaju na njihovo prohujalo detinjstvo. Zbog toga, taj književni večiti dečak, tako lako vraća nazad zaboravljene emocije i radosti deteta u ljudima.
Kontakt: eknjigekontakt@gmail.com

© elektronska knjiga