Rene Gijo

BELA GRIVA

roman

Snažna i tužna priča o dečaku i divljem konju nazvanom Bela Griva.
Ljubav između njih se javlja već pri prvom njihovom susretu ali se javljaju i nevolje. Razlika između dva sveta, to jeste, sveta dečaka koje iskreno voli konje i sveta odraslih ljudi koji žele korist od konja, prikazana je kao nepremostiva. Iako odraslim ljudima pripada sva moć i racionalnost, naše simpatije osvajaju plemenitost i čista ljubav dečaka kome je u jednom konju predstavljena sva sreća ovoga sveta.
Karlo Kolodi

PINOKIO

priča - bajka

Prema priči, Pinokia je iz drvene cepanice istesao stari stolar Đepeto, koji je želeo da sebi napravi jednog dobro vaspitanog dečaka. U stvarnosti, italijanski pisac Karlo Kolodi ispričao nam je kako je dug put do postajanja lepo vaspitanog i poslušnog deteta. Iskušenja su razna, od onih negativnih osobina koje dete nosi u sebi, do negostoljubive okoline i zlonamernog sveta.
Svako dete prolazi kroz sve te nevolje i opasnosti koje su ispred njega, što nije nimalo lak put, ali samo tako može položiti životni test sazrevanja u odraslog čoveka.
Luis Kerol

ALISA U ZEMLJI ČUDA

priča - bajka

Glavna junakinja u ovoj knjizi je devojčica Alisa, koja odlazi u nestvarnu Zemlju Čuda, koja postoji samo u njenim snovima.
U Zemlji Čuda ona se susreće i druži sa mnogo neobičnih životinja i likova, te stvarima i predmetima koje su bili živi, a sa kojima doživljava razne zgode i nezgode.
Iako ova knjiga nema nikakvu posebnu poruku, njena maštovitost, neobičnost i duhovitost jednako očarava i decu i odrasle.
Napisana je davno ali po njoj se još uvek snimaju mnogi igrani i crtani filmovi, igraju dečije predstave, i tako će ostati sve dok svet postoji.Antoan de Sent-Egziperi

MALI PRINC

bajka

MALI PRINC je jedna od najčitanijih knjiga svih vremena.
Napisana je kao maštovita bajka za decu ali je, zapravo, više očarala odrasle ljude koji u njoj vide snažne poruke o našem svetu, kao i nove životne filozofije koje su nam u njoj predstavljene. Doživljaji ove bajke su različiti među njenim čitaocima jer oni nisu jedinstveni u tome sa koje strane bi je bilo najispravnije sagledati i protumačiti. Ipak, svi se slažu sa jednim: da ova maštovita, naučnofantastična bajka u sebi nosi mnogo dečije čistote, iskrenosti, dobrote i iskonske ljubavi koja nas potpuno osvaja i očarava.
Kontakt: eknjigekontakt@gmail.com

© elektronska knjiga