Franc Kafka

PROCES

roman

Mladog bankarskog službenika Jozefa K. jednoga jutra hapse, na njegov trideseti rođendan, i obaveštavaju da je protiv njega pokrenut SUDSKI PROCES jer ga je neko oklevetao.
On je svestan da nije nikome ništa skrivio, i uporno nastoji da sazna kakav se proces vodi protiv njega i ko ga vodi, ali umesto toga suočava se komplikovanom i nerazumljivom zakonskom i pravosudnom birokratijom. Vreme radi protiv njega jer se rok za presudu primiče a on nikako ne uspeva da obori veliku i strašnu optužnicu. I dok čekamo na kraj procesa, da vidimo kakva će sudbina zadesiti gospodina K. , shvatićemo da se isti takav proces vodi i nad našim životima.
Ovaj veliki roman, koji je pomalo težak za razumevanje, povezan je sa tužnim životom njegovog autora Kafke i njegovom borbom protiv sudbinske neizbežnosti.Ernest Hemingvej

STARAC I MORE

roman

Jedan starac koji se zove Santjago, lovi jednu lepu i veliku sabljarku u dubokim vodama na pučini kod Kube.
To je radnja ovoga romana koji se može uvrstiti i u kratku novelu.
Ipak teška borba starca sa ribom koja traje tri duga dana, nije običan ribolov, nego simbolizuje napornu i iscrpljujuću borbu čoveka sa prirodom sa kojom je neraskidivo povezan. U jednom trenutku njegov lov na krupnu ribu pretvara se u njegovu borbu za sopstveni život i pitanje da li priznati poraz i odustati ili izgubiti sve što ima.
Migel de Servantes

DON KIHOT

roman

Na početku 17 veka, španski pisac Migel de Servantes odlučuje da napiše parodiju na, u to doba masovno čitane, viteške pustolovne romane u kojima se baš mnogo preterivalo sa delima i sposobnostima lutajućih vitezova. Tako on stvara veleumnog plemića Don Kihota od Manče, jednog od najpoznatijih likova u svetskoj književnosti. Iako je Don Kihot zamišljen i opisan kao komičan lik, on je mnogo više od toga jer on egzistira kao neodvojiv deo ljudske prirode. On se pojavljuje u ljudima u svakoj prilici onda kada se želje i snovi o pravdi, hrabrosti, slavi i romantici sudare sa grubom i nepopustljivom stvarnošću.Gabrijel Garsija MARKES

STO GODINA SAMOĆE

roman

Onima koji još nisu pročitali ovaj fantastični roman, možemo reći da, nasuprot naslovu, u njemu uopšte nema puno motiva usamljenosti i čamotinje koje svojom težinom odbijaju čitaoce. Naprotiv, kao jedan od najvećih romana u svetskoj književnosti, on govori o jednom egzotičnom svetu u kojem sve pršti od života, događaja, emocija i magičnosti. Zbog toga nije čudo što je svojom pojavom uneo svežinu u svet književnosti i odmah postao masovno čitan svuda širom sveta. Posle čitanja nikada nećete moći zaboraviti ime Makonda, mesta gde se radnja odigrava i porodicu Buendija čiji članovi su glavi likovi ovog romana.
Kontakt: eknjigekontakt@gmail.com

© elektronska knjiga